4 Οκτωβρίου, τα ζώα γιορτάζουν! Εμείς πάλι τα “γιορτάζουμε” κάθε μέρα. Μας αρέσει να παίζουμε με αυτά και να μαθαίνουμε για τη ζωή τους.  Το σχολείο μας γέμισε φωτογραφίες, βίντεο και βιβλία. Όμως θέλαμε να μάθουμε κι άλλα, γι’ αυτό απευθυνθήκαμε σε ειδικό και έτσι στο σχολείο μας ήρθε μια κτηνίατρος. Οι ερωτήσεις ήταν πολλές και σημαντικές, δε μείναμε όμως μόνο στη θεωρία, περιθάλψαμε πολλά από τα “άγρια” ζωάκια μας. Γνωρίσαμε τα αποτυπώματά τους και τους χαρίσαμε τα δικά μας αποτυπώματα. Συζητήσαμε για τα  δικαιώματα των ζώων και εικονογραφήσαμε ποιήματα με αυτό το θέμα.

Και ήρθε η ώρα όλη αυτή η γνώση και η διερεύνηση να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό καθημερινό πρόβλημα: τα ζώα μας που σχεδόν πάντα είναι μπερδεμένα μέσα στο καλάθι. Μετά από τόση γνώση καταλήξαμε ότι αυτό το μπέρδεμα θα έπρεπε να λάβει τέλος, διότι η τροφική αλυσίδα κινδύνευε να διαταραχθεί. Με κάθε επιστημονικότητα κατηγοριοποιήθηκαν τα είδη. Έπρεπε όμως να δημιουργήσουμε και το σωστό περιβάλλον για να ζήσουν αρμονικά (“Δεν μπορείς να βάλεις το λιοντάρι με το πρόβατο!”). Κι αυτό κάναμε, τα βιβλία μας έδωσαν καλές ιδέες για να αναπαραστήσουμε το περιβάλλον τους.

Δημιουργήσαμε και τα δικά μας, χάρτινα ζωάκια, αλλά και μια υπέροχη αυτοσχέδια βιβλιοθήκη μόνο για βιβλία με θέμα τα ζώα. Εκτός από επιστήμονες είμαστε και μικρά παιδιά, οπότε εκφράσαμε και τις προσωπικές μας προτιμήσεις για τα αγαπημένα μας ζώα και τα ζωγραφίσαμε. Σας το είπαμε τα αγαπάμε πολύ, τόσο πολύ που ένα από αυτά,ένα μικρό γατάκι,  ένιωσε την αγάπη μας και βρέθηκε μια μέρα έξω από το σχολείο μας.

Τέλος, με τη βοήθεια του φίλου μας του βατράχου γίναμε δημοσιογράφοι ερευνητές και παίξαμε διάφορα κουίζ με θέμα τα ζώα. Ακούσαμε ιστορίες και μύθους γι’αυτά. Και μια από αυτές, “Ο βάτραχος είναι βάτραχος” του Μαξ Βέλθουις, μας άρεσε τόσο πολύ που αποφασίσαμε να τη δραματοποιήσουμε. Μαθαίνουμε πολλά από τα ζώα, ακόμη κι ότι ο καθένας μας είναι μοναδικά διαφορετικός! Για όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Παγκόσμια ημέρα των ζώων