Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2019, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Λιθουανίας. Το μήνυμα και η αφίσα είναι έργα του Λιθουανού Κεστούτις Κασπαραβίτσιους (γεν.1954), διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα, ο οποίος έως σήμερα έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 60 βιβλία, σε αρκετά από τα οποία έχει γράψει και το κείμενο.

Το μήνυμα του Κεστούτις Κασπαραβίτσιους για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τιτλοφορείται «Τα βιβλία μάς βοηθούν να μη βιαζόμαστε» και είναι το ακόλουθο:

Έτσι και εμείς αυτή την Ημέρα αποφασίσαμε να “βρούμε χρόνο” και αντί να διαβάσουμε ένα από τα κλασσικά παραμύθια του μεγάλου συγγραφέα,  “μπήκαμε” όλοι μέσα σε ένα αυγό, όχι όμως στο ίδιο, αλλά ο καθένας στο δικό του. Σε ένα αυγό που δύσκολα χωράει άλλους και γνωρίσαμε τον Βίκτωρα. Ο Βίκτωρας είναι κλεισμένος σε ένα αυγό! Ποιος είναι ο Βίκτωρας; Ένα παιδί που δε θα σου συστηθεί ποτέ, δε θα σου προτείνει να παίξετε ούτε καν θα σε κοιτάξει! Ένα παιδί που συχνά συζητούν οι άλλοι γι’αυτό μιλώντας σα να μην υπάρχει! Όμως ο Βίκτωρας νιώθει και καταλαβαίνει τα πάντα με τον δικό του τρόπο! Γνωρίσαμε τι του αρέσει και τι τον ενοχλεί, αισθανθήκαμε ελάχιστα την καθημερινότητα από τη δική του πλευρά καθώς και σε τι είναι καταπληκτικός. Μάθαμε και το μυστικό κλειδί που ανοίγει χαραμάδες επικοινωνίας στο αυγό του Βίκτωρα, δύο λέξεις: αγάπη και σεβασμός!

Στο σχολείο μας μέσα από μια ιδιαίτερη αφήγηση του βιβλίου “Το Αυγό” της Εύας Βακιρτζή με σύντομα θεατρικά δρώμενα από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας επιδιώχθηκε η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των παιδιών για τον αυτισμό. Προβληματιστήκαμε για την καθημερινότητά του Βίκτωρα και εκφραστήκαμε δημιουργώντας το δικό μας αυγό, ζωγραφίζοντας τον εαυτό μας μέσα ή έξω από αυτό ανάλογα με το πως ένιωθε ο καθένας.

Η Παγκόσμια ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139).

2 Απριλίου 2019 Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Aυτισμό